A koncertek hangosításánál is problémát jelent a gyulladt bölcsességfog

A koncertek hangosításánál is problémát jelent a gyulladt bölcsességfog

Hangtechnikusként dolgozom pár éve. Szinte minden péntek és szombat estém azzal telik, hogy koncerteket hangosítok. Nagyon szeretem ezt a melót, akármennyire is fárasztó néha és nem túl fölkímélő éjszakába nyúlóan koncerteket keverni. A munkámhoz tartozik, hogy felmérjem a koncertterem elektromos hálózatát, segítsek a zenekarnak és a többi technikusnak megépíteni a színpadot, összedugni a kábeleket, elegendő mennyiségű áramforrást biztosítani a tápoknak és hosszabbítóknak.

Egyik nap észrevettem, hogy meg van duzzadva jobbra lent az ínyem, ahol az egyik bölcsességfogam kezdett növögetni. Egy picit fájt is, ha hozzáértem a fogkefével. Nem foglalkoztam vele, mert gondoltam, majd elmúlik. Este viszont mentem dolgozni egy koncertre, és addigra annyira fájt, hogy be kellett vennem egy fájdalomcsillapítót. Annak is kellett azért egy idő, amíg hat. Nagyon nehezen tudtam így koncentrálni a koncerten. Az elején a fájdalom miatt, néha majdnem a keverőpultra támaszkodtam fájdalmamban, fél óra múltán pedig annyira elnyomott a fájdalomcsillapító, hogy alig bírtam ébren maradni.

bölcsességfog műtét

Nagyon félek mindenféle orvostól, de azok közül is leginkább a fogorvostól tartok. Most viszont muszáj volt erőt vennem magamon, mert már annyira begyulladt az ínyem, hogy alig tudtam rágni és egyáltalán mozgatni az állkapcsom. Féltem, hogy szájzáram lesz, ezért úgy döntöttem, hogy veszek egy nagy levegőt és felkeresek egy fogorvosi rendelőt. A bölcsességfog műtét nem tartozik a legközkedveltebb dolgok közé, hallottam már rengeteg rémtörténetet vele kapcsolatban. Viszont ellenpélda is előfordult már, amikor a páciens alig érzett valamit a műtétből és napokon belül teljesen elmúlt a fájdalma.

Reménykedve az utóbbiban, nekiálltam az interneten kutakodni budapesti fogászat után. Hamarosan találtam is egyet, ahol elég megnyugtató leírásokat és bemutatkozást lehetett olvasni. Ez a fogászat nagyon betegközpontúnak tűnik, látszik, hogy a páciens igényeit tartják szem előtt, nem csak a fogára figyelnek oda, hanem magára az emberre is. Mivel az időpontot előjegyzés alapján kapják a betegek, lehetőség van olyan időintervallumot kiválasztani, amikor a nekünk legalkalmasabb, hogy ne kelljen emiatt se szabadságot kivenni, se más programokat átszervezni.

Mivel konkrétan a bölcsességfog műtét érdekelt, igyekeztem erre rákeresni, és szerencsére egy egész ezzel foglalkozó cikket találtam. Azért született ez az iromány, hogy a mindenki által rettegett bölcsességfog műtéttel kapcsolatban eloszlassák a tévhiteket. Innen aki még nem hallott róla, megtudhatja, hogy az evolúció során a finomított élelmiszerek miatt lecsökkent a bölcsességfogak szerepe, már nem vesszük őket igénybe a rágáshoz. Emiatt sok embernek ki sem nőnek ezek az őrlők, előfordul azonban, hogy nincs helyük kinőni, és emiatt gondokat okoznak. Ekkor kerülhet sor a bölcsességfog műtétre.

A cikkben az egyes tévhitek pontokba vannak szedve és egyenként megmagyarázva. A tévhitek közé tartozik az, hogy a bölcsességfogat minden esetben ki kell húzni. Azonban ha a fognak van helye kinőni és egészséges, semmi ok nincs arra, hogy kihúzzák. Előfordul, hogy a fogszabályzás tartós sikere érdekében ki kell műteni a bölcsességfogat, hogy a szabályozott fogak ne vándoroljanak vissza és a bölcsességfog ne okozzon további panaszokat, ha nincs helye kibújni. Hogyha nem fáj, viszont a sorból kilógva oldalt nő, érdemes kihúzni, mert be fog szuvasodni és amúgy is használhatatlan a rossz pozíciója miatt, valamint megsebezheti a szájnyálkahártyát.

Ha viszont a fog probléma nélkül kibújt, vagy jelét sem mutatja annak, hogy ki akar nőni, akkor békén kell hagyni, mert egy szükségtelen beavatkozás néha több kárt okozhat, mint hasznot. Előfordul, hogy az ínyből nem teljesen nő ki a fog, ezt körülmetszéssel lehet orvosolni. A cikkből a fog eltávolításának módja is kiderül. Ha a fog teljesen vagy nagyrészt áttört, akkor simán ki lehet húzni vagy kiemelni. Más esetben pedig sebészi fogeltávolításra kerül sor helyi érzéstelenítéssel. Ez a beavatkozás kellemetlen ugyan, de korántsem olyan horrorisztikus, mint ahogy a híre állítja.

Kicsit megnyugtatott ez az írás, és nagyobb bizalommal álltam neki kitölteni az időpont-kérő adatlapot. Pár nap múlva már mehettem is a rendelőbe. Nagyon szépen, ízlésesen berendezett váróterembe érkeztem, nagyon barátságos és megnyugtató volt a környezet. Az orvosom is ugyanolyan bizalomgerjesztően fogadott, nem is voltam már ideges. El kellett mennem fogröntgenre, amiből kiderült, hogy teljesen jól nő a fogam, csak nincs sok helye, úgyhogy még kell várni pár évet, amíg sikerül kinőnie, addig pedig párszor még be fog gyulladni az aktív szakaszaiban. Felírt nekem a doktor úr egy szájfertőtlenítő oldatot, valamint azt mondta, hogy egy gyerekfogkefével tisztítsam meg minden nap alaposan a gyulladt ínyt. Ha továbbra is panasz lesz vele, akkor előfordulhat, hogy körbe kell vésni az ínyt.

Nagyon megkönnyebbültem, hogy bölcsességfog műtétre egyelőre nem került sor. Remélem, hogy problémamentesen ki fog nőni a fogam és nem lesz szükség ilyen beavatkozásokra. Az ecsetelős szájfertőtlenítő oldat hamar segített, pár napon belül teljesen elmúlt a gyulladás. Most már teljesen jól vagyok és ennek köszönhetően oda tudok figyelni a munkámra. Ha pedig legközelebb valami baj lesz a fogaimmal, most már tudom, hogy ha ehhez a fogászathoz fordulok, precíz és megbízható szakemberekre bízom magam.