Napelem állami támogatással 0 önerővel? Tényleg lehetséges?

Napelem állami támogatással 0 önerővel? Tényleg lehetséges?

Természetesen nem. Ingyen semmit nem adnak, ellenben most nagyon kedvező feltételekkel vehetünk fel, amennyiben napelemrendszert szeretnénk telepíteni a házunkra!

Az egész úgy indult, hogy édesapám pár éve vett egy erősen felújítandó állapotban lévő házikót, befektetésnek. Most felajánlotta, hogy a nevünkre íratja a feleségemmel a házat, így nekiestünk a felújításnak. Az elektromos hálózat feltérképezése közben (nyilván katasztrofális állapotban volt, ítétel: teljes generál) eszünkbe jutott, hogy mi lenne, ha napelemes rendszert telepítenénk a tetőre. Az ötlet édesapám fejéből pattant ki, mint villanyszerelő, egyre gyakrabban találkozik a napelem témájával, és egyébként is nagyon érdeklődik újabban a környezetkímélő megoldások után.

Az ötlet ugyan jól hangzik, de szinte minden spórolt pénzünket elviszi a felújítás, olyanról pedig ki hallott, hogy „napelem állami támogatással 0 önerővel”? Édesapám letromfolt, hogy ne legyek hülye, nézzek utána szépen, hogy milyen pályázatok vannak, érdemes.

Bár erősen kételkedtem benne, hogy magánemberként lehetőségem van ilyen pályázat elnyerésére, azért kötelességtudóan beírtam a böngésző keresőjébe, hogy „napelem állami támogatással 0 önerővel” (szinte hallottam és éreztem, hogy apám tarkón legyint, és elismétli: fiam, ne legyél hülye).

A kiadott oldalon azonban rengeteg információt találtam. Nemcsak pályázati lehetőségről, hitelről, hanem magáról a napelemes rendszerről is, a helyszíni felmérésről, a kritériumokról, aminek a háznak meg kell felelni, ilyesmik.

A pályázati lehetőség, amelyről a honlap ír, nem csak napelemekre, hanem szinte bármire érvényes, amivel energiatakarékosabbá tehető a ház, tehát hőszigetelésre és nyílászárócserére is. Nekünk mindkettőre szükségünk is van. És ami nagyon fontos infó, hogy a pályázati összegnek maximum a felét nyerhetik el társasházak vagy lakásszövetkezetek, a maradék a lakosság beruházásait hivatott megkönnyíteni.

Mindössze 10 % önerőt kérnek, a hitel összege minimum 500.000 és maximum 10.000.000 forint lehet, max. 20 éves futamidőre. Első blikkre ezek igen kedvező feltételek. Ja, mindezt 0%-os hitelre.

Alaposan át kell gondolnom és beszélnem a feleségemmel, hogy érdemes-e a szigetelést, ablakcserét önerőből megoldani és felvenni a hitelt a napelemes rendszerre, vagy inkább kicsit több hitel, és akkor egészen biztosan beleférünk a keretbe…? Zúgott az agyam a sok pályázati infótól, ezért úgy döntöttem, megnézem, mi mindent nem tudok még a napelemekről, a pályázat témájára később visszatérek.

A honlap rendkívül információgazdag. Bemutatja a 0%-os hitelt és annak feltételeit, egy vállalkozásoknak szóló pályázatot, a lakástakarék adta lehetőségeket energiahatékonysági beruházás szempontjából, a felmérést, bemutatják az invertert, az ügyintézés menetét és egy blog is található az oldalon.

Nagyon fontos, hogy a napelemrendszer csak akkor lesz igazán hatékony, ha minőségi alkatrészekkel dolgozunk és a kivitelezés is minőségi. Az utóbbit egy alapos helyszíni felmérés előzi meg, mely az egész rendszer alapját képezi. Erre azért van szükség, mert egy-egy épületnek sok olyan fizikai adottsága van, amit fotókon keresztül nehéz felmérni. A honlap kiemeli, hogy onnan lehet tudni, hogy alapos és megbízható egy cég, napelem szempontjából, hogy helyszíni felmérés előtt semmit nem ígér.

Nem csak a ház elhelyezkedését vizsgálják ilyenkor, hanem a lakókat is, pontosabban az energiaigényt. Teszem azt, ha elektromos a fűtés, egészen más fogyasztással kell elbírnia a rendszernek, mintha gáz vagy esetleg fa biztosítja a meleget.

A háznak többféle szempontnak kell megfelelnie. Erős tetőszerkezet kell, amely elbírja a teljes rendszer súlyát, a tartószerkezetet és a paneleket. Az ideális tájolás délkeleti-délnyugati. Fontos a tető dőlésszöge is, hiszen nem mindegy, milyen szögben érik a Nap sugarai a paneleket. Természetesen az árnyékoló tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni, legyen az van, vagy a szomszéd ház. És az elektromos rákötési pontok elhelyezkedését is megvizsgálják a helyszíni felméréskor.

Ezeknek az információknak a fényében szabják személyre, az igényeinkre a rendszert, azonban nagyon fontos, emeli ki a honlap, hogy az esetleges bővítésre is kell gondolni, helyet kell neki hagyni, biztosítani, mert ha később beszerelünk egy légkondit, vagy elektromos fűtésre váltunk, akkor már nem elégíti ki a fogyasztásunkat a rendszer.

Megtudtam a weboldalról azt is, hogy van olyan inverter, és azt is, hogy mire való. Az inverter a lelke igazából az egész rendszernek és a legköltségesebb része is. Ennek a szerkezetnek a feladata, hogy a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítsa, amit a háztartásban lévő elektromos eszközeink használni tudnak.

Most, hogy kellőképpen kiokosodtam, már nincs más dolgom, mint megbeszélni életem szerelmével, hogy mi legyen.