Miniatűr villanybojler a stúdióban

Miniatűr villanybojler a stúdióban

Az ország egyik legnagyobb zenei stúdiójában dolgozom hangmérnökként. Rengeteg gondot kell fordítani az elektronikai berendezések karbantartására, mivel ha elhanyagoljuk, nem csak a munkánk minősége romlik, hanem dolgozóink és ügyfeleink egészségével, durvább esetekben akár életével játszunk.

A stúdiók többszintes, hatalmas épületben helyezkednek el. Az alsó szinten apartman található a messziről idefáradó zenekarok számára, akik nem akarnak minden nap kiutazgatni ide egy nagyobb lélegzetvételű felvétel során. Ezen az emeleten található a konyha, ami a stúdiózás közben mindenki számára gond nélkül elérhető.

A stúdiókba természetesen étel és ital bevitele szigorúan tilos. Azóta vezettük be ezt a szabályt, mióta egy csilliókat érő erősítőre borított rá egy kuncsaft egy pohár vizet, és nem volt olcsó mulatság helyrehozni a kárt. Mivel a stúdiózás elég fáradságos munka mind a hangmérnök, mint a zenész számára, feltétlenül szükséges időről időre feltölteni a lemerült energiakészleteinket. Ezért pár óránként lejárkálunk a konyhába enni, vízre viszont ennél is gyakrabban szükségünk van. Nem túl praktikus azonban félóránként megtenni a sok lépcsőfokot pár korty vízért, erre már többen is tettek megjegyzést, úgyhogy végre elérkeztem arra a pontra, hogy szánok rá kis időt, hogy elgondolkozzam a megoldáson.

Mivel a stúdió apartmanjához fürdőszoba is tartozik, elengedhetetlen alacsony fogyasztású, nagy teljesítményű villanybojlert üzemeltetni, olyat, ami egyidejűleg több vízvételi hely ellátására is alkalmas. Ebben egy 100 literes Ariston Shape Premium elektromos melegvíztároló van a segítségünkre. A stúdió megalapítása, tehát már a kezdetek óta jelen van ez a villanybojler. Annak idején a ’villanybojler felszerelés’ címszavak alatt találtam rá egy oldalra, ahonnan rendeltem és a szakember be is üzemelte. Azóta teljesen megbízhatóan működik. Mivel nagy technológiabarát vagyok, a lehető legmodernebb villanybojlert akartam választani. Az Ariston Shape Premium újgenerációs vízmelegítő paraméterei egyértelműen elnyerték a tetszésemet. Elegáns, LED-kijelzős érintőpanellel és soft-touch műszerfallal van ellátva, ami egyszerű programozási lehetőséget nyújt. A nagy pontosságú ntc hőérzékelők lehetővé teszik a víz hőmérsékletének beállítását. Ez a villanybojler hibátlanul elégíti ki nap mint nap az egész stúdió vízszükségletét. A stúdióba érkező zenekarok tagjai egymástól függetlenül, gond nélkül tudják igénybe venni a fürdőszobát és a konyhát. A saját zenekarommal is gyakran rendezünk itt nagy sütős-főzős összejöveteleket egy-egy felvétel során.

A villanybojler felszerelésről szerzett tapasztalataim azért válnak most nagy előnyömre, mert azt terveltem ki, hogy a stúdiótermek mellett lévő kis raktárnak a felét kicsi konyhaszerű helyiséggé alakítom, ahol legalább folyadékokat lehet tárolni és fogyasztani, hogy ne kelljen minden alkalommal lecammogni az alsó szintre, ha megszomjazunk. Ehhez azonban szükségünk volt egy új bojlerre és ezzel együtt csaptelepre, mivel a raktárba még nem lett bevezetve a víz. Leültem tehát a számítógépem elé, hogy ismét felkeressem a villanybojlerbolt.hu oldalt, hátha találok egy kisebb, erre a célra pont megfelelő készüléket. Rövidesen meg is találtam, amit kerestem: a Hajdu FT5 nevű villanybojler pontosan az elvárásaimnak megfelelő tulajdonságokkal rendelkezett. Ez a szabadkifolyású, felső elhelyezésű vízmelegítő kis méreténél fogva tökéletesen passzolt a gondolatban már berendezett új konyhámba.

A kis raktárban megtalálható pár régi erősítő, néhány felújításra váró hangszer, két létra, egy porszívó, felmosó és egyéb takarításra szolgáló eszközök. Ha ezeket a tárgyakat száműzöm a raktárszekrénybe, szép, takaros kis konyharészt lehet létrehozni. Be kell még szereznem egy pultot, egy kisebb konyhaszekrényt, valamint egy egymedencés mosogatót a leendő bojler és a csaptelep alá.

Miután ezt töviről hegyire végiggondoltam, azonnal a virtuális kosárba helyeztem a kiválasztott Hajdu villanybojlert. A villanybojler felszerelés menüpont alatt jeleztem, hogy igényem van a beüzemelésnél való szakszerű segítségre is. Megrendeltem a terméket a felszereléssel együtt, a várható kiszállítás pedig már másnapra esett.

Munkám befejeztével szemügyre is vettem a raktárat. Egyik stúdiós kollégám segítségével bepakoltuk a kisebb méretű tárgyakat a szekrénybe, ami pedig nem fért be, azt diszkréten a szekrény mellé toltuk a falhoz. Utánanéztünk az interneten, hogy hol van most konyhai felszerelés akció, találtunk is egy helyet, ahol kedvezményesen vásárolhattuk meg a mosogatót és a konyhapultot. A kollégám pedig felajánlott otthonról egy kis konyhaszekrényt, ami náluk már évek óta fölöslegesen áll. Még aznap délután megvettük a bútorokat és hazaszállítottuk.

Másnap hamarabb érkeztem a stúdióba, hogy be tudjam fejezni a miniatűr konyha berendezését. Bepakoltuk a pultot és a szekrényt, a mosogató felszerelésével még vártunk, amíg megérkezik a villanybojler. Addig visszatértünk a stúdiónkba dolgozni.

Délután csöngetett a futár, meghozta az új készüléket. Izgatottan nyitottam neki ajtót. A villanybojler felszerelése egykettőre megtörtént, úgyhogy már helyezhettük is fel a mosogatót is. Már csak pár doboz teát és instant kávét kellett beszerezni, és kész is volt az új helyiség. Büszkén néztem végig az új alkotásunkon és lelki szemeim előtt már láttam a bögre kávé vagy tea mellett felfrissülő zenészeket.

Aznap már kapóra is jött a minikonyha, ugyanis egy zenekar többórás felvételre érkezett, és nagyon örültek, amikor megtudták, hogy nem kell megmászniuk a rengeteg lépcsőfokot az alsó szintig egy pohár frissítőért munka közben. Amikor közös szünetet tartottunk, természetesen a konyhában zajlott az étkezés, de a folyadék-utánpótlás céljából nagy segítségünkre volt az újonnan berendezett helyiség. A továbbiakban még került egy doboz mosogatószer, egy szivacs, egy edényszárító, egy törölköző, illetve pár pohár és bögre a konyhába.

Amikor egyik nap az a zenekar jött stúdiózni, akiknek az énekese múltkor az erősítőre borította a vizet, egyből összeállt nekik a kép, hogy valószínűleg ebből az okból vezettem be a kiskonyha használatát. Persze hallgattam a poénkodásukat, hogy tulajdonképpen ennek az incidensnek köszönhetem, hogy most létrejött az új helyiség, ami mindenkinek a hasznára válik. Nevetve közöltem velük, hogy ez igaz, viszont akkor a költségek is őket illetik. Amikor egy gitárhangolás alatt gyorsan kiszaladtam a konyhába egy korty vízért, figyelmes lettem egy nagy tócsára a szoba közepén. Elővettem a felmosót a szekrényből és feltakarítottam. A stúdióba visszatérve azért kérdőre vontam a srácokat, hogy mégis mi történt a konyhában. Ekkor vallotta be az énekes, hogy bizony sikerült megint kiborítania egy pohár vizet, csak sietett vissza és nem is tudta, hogy van felmosórongy… Nahát, most bebizonyosodott, hogy nem hiába feccöltem energiát és pénzt a konyha létrehozásába. Vannak emberek, akik akármihez nyúlnak, lyukaskezűek és úgy viselkednek, mint elefánt a porcelánboltban. Szerencse, hogy ezúttal nem a stúdióban borult ki a víz.

A kis konyhának azóta is nagy hasznát vesszük. A Hajdu villanybojler tökéletesen ellátja a feladatát a maga 5 literes tartályával és praktikus méreteivel. A felfűtési ideje 14 perc, a maximális hőfok 80 °C, ami természetesen bőven elég arra a funkcióra, amire mi használjuk. Ennek köszönhetően zavartalanul zajlanak a felvételek, anélkül, hogy izgulni kéne, hogy ki mikor borít ki egy pohár vizet a berendezésre.