Jobb lenne a napelem?

Jobb lenne a napelem?

Valóra vált az álmunk és megépíthetjük álmaink otthonát. Jelenleg még a férjemmel és a két kisfiunkkal egy lakásban élünk a belvárosban, de hamarosan elkezdődik az építkezés és már mindannyian alig várjuk, hogy végre majd beköltözhessünk.

Szerettünk volna mindent előre eltervezni úgy, hogy minden tökéletes legyen és a lehető legkevesebb akadályba ütközhessünk az építkezés ideje alatt. Egy kulcsfontosságú kérdés volt a villamosenergia kérdése. Nagyon hajlottunk a napelemes megoldások felé, viszont túl sok mindent nem tudtunk róla. Nem voltunk benne biztosan, hogy megéri és valóban ez lenne a legjobb választás. Nem szerettünk volna, hogyha ez még nagyon sok plusz költséggel járna, ezért elkezdtünk a napelem rendszer ára felül keresgélni az interneten. Hamar rá is bukkantunk erre az oldalra, ahol minden tökéletesen össze van gyűjtve A-tól Z-ig mindenről.

Elég gyorsan kiderült, hogy nincsen megadva előre sehol egy kalkulátor, ahol kiszámolhatjuk mennyibe kerülne ez nekünk, hiszen annyi minden befolyásolja a végső árat. Így először is szükségünk volt egy helyszíni felmérésre. Szerencse, hogy ezt még az építkezés előtt elkezdtük, így, ha még valami változtatásra lett volna szükség akkor azt könnyeben tudtuk volna kezelni. Hiszen olyan dolgokra is figyelnek a tervezéskor, mint a tető dőlésszöge és a tájolás is. Fontos, hogy olyan tetőszerkezet legyen, ami képes hosszú éveken keresztül megtartani a napelemeket.

Alapvetően a tervekben változtatásra nem volt szükség, így kezdődhetett a sok-sok ezzel járó papírmunka. Szintén az említett oldalon találtuk meg azt a lehetőséget, mi szerint 10%-os önerő befizetése mellett, választható futamidőre igényelhetünk 0%-os THM-es, tehát kamatmentes hitelt a kivitelezés teljes költségeinek fedezésére. Ennek a papírmunkája is folyamatban van.

Amint tartunk már ott az építkezéssel, hogy elkezdődhessen a napelemes rendszer kiépítésre állítólag az egész már egy nap alatt lezajlik majd. Remélem addigra a papírmunkát is sikerül teljesen elintézni és minél hamarabb beköltözhetünk új, így már kicsit környezetbarátnak is számító családi házunkba.