Pazarlás helyett napelem!

Pazarlás helyett napelem!

Az elektromos áram napjainkban már olyan természetes eleme az életünknek, mint az ivóvíz vagy a levegő. Mégis olyan furcsa jelenség, hiszen senki nem érti hogy működik, honnan jön, hogyan kell megszerelni, ha valami probléma adódik. Ha arra gondolok, hogy a papám régen villanyszerelő volt, és degeszre kereste magát, akkor óhatatlanul elgondolkodom, hogy vajon manapság egy villanyszerelőnek miért nincsen aranyélete. Ki tudja, talán csak a nagyon régi házaknál kell ehhez szakembert hívni, vagy újonnan épülő házaknál, mert ma már mindenki ért egy kicsit hozzá. Már egész fiatalon én is megtanultam összekötözgetni elszakadt drótokat, a számítógép összeszereléséhez kibogozni, igazgatni a kábeleket, s az új technológiák egyébként is úgy készülnek, hogy minél kevesebb szakértelemmel is megoldhatóak legyenek. Értsd: ha elromlik valami, vegyél inkább egy újabbat, ne bajlódj a javítással, javíttatással.

Biztosan mindenki ismeri azt a történetet, hogy a legelső lámpa, amit még Edison készített, a mai napig is ég, mert létezik az a technika, amivel nem kellene folyton égőket cserélni, csak hát ugye a piaci versenyben ez nem éppen eredményez fenntartható növekedést a cégeknek.

Mindenesetre szerintem ijesztő, hogy annyira hétköznapivá vált az energia, hogy az emberek határtalan mértékben pazarolják is. Az én anyám például, ha este megy el otthonról, csak egy rövid időre, mindig menve hagyja a tévét, meg égve a lámpákat, hogy úgy tűnjön a „betörőknek”, mintha nem lenne üres a lakás. Szóval az sem riasztja vissza az embereket, hogy esetleg több lesz a számla, mert annyival nem több ez így, mintha folyton sötétben matatnánk, vagy esetleg gyertyákkal.

Én, amennyire csak tehetem, próbálok mindig környezettudatosan élni, és rettentően zavar, amikor látom ezt a pazarlást. Sokáig győzködtem a családom, hogy kicsit legyenek figyelmesebbek ezekkel az eszközökkel, de mindhiába. Úgyhogy most új taktikára váltottam, más irányból lobbizom náluk: napelemes rendszerekben gondolkodom.

Ugyanis amikor a napelem árakról olvasgattam egy tök jó honlapon, akkor szembesültem vele, hogy ezeket bizony nem csak nagy telepek, meg ipari cégek épületeire lehet csináltatni, hanem családi házakra is simán. Igaz, a megtérülési idő jócskán több, mint egypár év, nagyjából tíz évre taksálják ezt a szakértők, de hát istenem! Tíz év nem sok e tekintetben, pláne ha azt nézzük, hogy az unokák is élvezhetik még majd akár a napelemes szerkezet előnyeit, hiszen ezzel simán működtethetőek a villamos berendezések. Úgyhogy idővel a villanyszámlán is megérezzük majd a környezettudatosságunkat.

Apámon már látom, hogy kész volna beadni a derekát, mert akármennyire is pazarlóan bánnak ezekkel a dolgokkal, minimális szinten azért ők is szívükön viselik ezt a dolgot. A fő érv, hogy tehetünk a környezetünkért. Szerintem már csak néhányszor kell beszélnem velük erről, és sikerrel járok. Pláne, ha megemlítem a napelem árát, amiről kiderült, hogy jóval olcsóbb, mint ahogy azt a szüleim feltételezték előzetesen. Drukkoljatok nekem!