Kiegészítő fizetés a villanyszereléshez

Kiegészítő fizetés a villanyszereléshez

Aki a szakmában van, vagy legalábbis foglalkozott már elektromos hálózatok tervezésével, építésével, az jó eséllyel találkozott már azzal a problémával, hogy az olcsó, rossz munkát végző embereket gyakrabban kérik fel a megrendelők – emiatt, hogy ne maradjunk hoppon, gyakran nekünk is kevesebb pénzért kell elvégezni a munkát, mint amennyiért szívesen tennék, vagy legalábbis hosszú ideig kell magyaráznunk, miért vagyunk jobbak, mint mások.

Én emiatt is döntöttem úgy, hogy egy időre szögre akasztom a tudásom, és másfelé kezdek el nézelődni. Ahhoz ugyanis, hogy a szakmámat folytassam, szükségem van egy biztosabb pénzügyi alapra, amit itthon, ezt csinálva, nem tudok megteremteni. Ezért fordítottam a tekintetemet inkább a nyugati határaink felé, hisz villamos szakmában is az a hír járja, hogy Ausztriában és Németországban is többszörösét rakhatjuk zsebre annak, mint itthon.

Szerencsére találtam is egy nagyon jó álláskeresőt: itt  nem csak munkákat kínáltak nekem fel, hanem telefonos interjúkat is egyeztettek és nem nekem kellett az állásajánlatok böngészésével töltenem az időmet. Nagyon hamar kaptam rengeteg megkeresést, így nehéz volt választanom, de végül sikerült egy határhoz közeli hotelban elhelyezkednem konyhai kisegítőként.

Ez persze nem pont az a szakma, mint amit eredetileg tanultam, de szerelni, eltörött dolgokat megjavítani a konyhán is mindig volt lehetőségem. Volt, hogy azzal szereztem magamnak hírnevet, hogy egy törött szék lábát ragasztottam vissza, de volt az elektromos habverőt tudtam újra működésre bírni. Szerencsére, az elektromos berendezések ott is ugyanúgy működnek – legfeljebb ritkábban romlanak.

Ami azonban minden szakmában biztos, hogy ha odaadással csináltam a munkámat, azt hamar felismerték, és megbecsültek érte – anno a villanyszerelésben is ezt az érzést kerestem volna.

Mire pedig hazajöttem, elég pénzt tudtam félretenni ahhoz, hogy visszatérhessek egy ideig az elektromos cikkekhez. A lehetőség mindig ott van előtte, hogy visszatérjek ugyanoda vagy akár az ország másik felére is: itt a Tirolin ugyanis annyi álláslehetőség közül van választásom egy nyári szezonban, hogy válogathatok a városok közül.

Sokkal könnyebben végzem úgy a villanyszerelést is, hogy nem kell annyit aggódnom az anyagiak miatt: most már elkérem azt az árat, amit én gondolok, és csak azoknak dolgozok, akiknek tényleg fontos a minőség. Szerencsére egyre többen belátják azt is, hogy egy ház teljes elektromos hálózatának megtervezése nem egy hétvégi feladat, és meg kell fizetni.

Egy dolgot azért tudtam hasznosítani az egyetemen tanultakból: a német nyelvtudás odakint is fontos volt, és ezt a Tiroli álláskeresőnél is sokat hangsúlyozták. A mérnöki munkák szerencsére mindig is erősen kötődtek a német nyelvterületekhez, és az egyetemen én is német nyelvű osztályba jártam, így legfeljebb egy kis felelevenítésre volt szükségem a kiutazás előtt. Onnan pedig úgy jöttem haza, hogy már tökéletesen beszélek, és ez itthon is nagy előnynek számít. Főleg akkor, ha jövőre újra neki akarok indulni.